Jemy oczami. Ta zasada sprawdza się szczególnie w przypadku deserów i wyrobów cukierniczych. Na odbiór smaku wpływa nie tylko właściwy aromat, odpowiednia konsystencja, ale i to, jak podane jest danie. Cukiernicy często zastanawiają się, jak uatrakcyjnić swoje desery, talk by klienci chętniej je wybierali.
Czy bita śmietana to świetny dodatek do deserów?
Bita śmietana ma szereg zalet i jest często wykorzystywana w cukiernictwie. Ładnie nałożona potrafi być prawdziwą ozdobą deseru. Doskonale sprawdzi się także jako wypełniacz, powiększając wizualne deser. Dodatkowo może stanowić warstwę do dalszych dekoracji z owoców, czekolady, czy też sosów i polew. Warunek?
Śmietana musi być smaczna i dobrze ubita. Sztuczny smak lub rozlewający się płyn gwarantują klapę — nie ma nic gorszego niż rozpływająca się śmietana ze spreju.
Jak zapewnić dobre ubicie i odpowiedni smak?
Bita śmietana jest niestety problematyczna. Ubicie jej wymaga czasu i bezwzględnie czystych naczyń. Nie można więc jej „dobić” w misce, w której są już resztki śmietany. Pozostawiona lubi podchodzić wodą, nie można więc przygotować dużego zapasu. Gotowa śmietana w spreju więcej ma wspólnego z farbą niż produktem spożywczym. Klienci od razu wyczują jej sztuczny posmak. Dobrym rozwiązaniem są więc automaty do bitej śmietany. W takim urządzeniu śmietana przygotowywana jest na bieżąco, z prawdziwego naturalnego surowca, bez sztucznych dodatków. Jest więc zawsze świeża i o idealnej konsystencji. Na dodatek automat do bitej śmietany może być wyposażony w różne końcówki, dzięki czemu śmietanę można albo nakładać grubszą warstwą, albo robić wymyślne wzorki.