Barwniki spożywcze Polmarkus są powszechnie używane w cukiernictwie, zarówno przez profesjonalnych cukierników, jak i osoby, które wypieki wykonują jedynie w zaciszu własnego domu. Tego typu dodatki są powszechnie dostępne w większości sklepów spożywczych. Jednak czy barwniki są całkowicie bezpieczne dla zdrowia?
Czerwone światło dla alergików
Osoby cierpiące na astmę lub alergie pokarmowe powinny wystrzegać się barwników spożywczych, które mogą zaostrzyć objawy alergii. Wynika to z tego, że składniki wielu barwników mogą odpowiadać za zwiększone uwalnianie histaminy, która z kolei wywołuje reakcję alergiczną. Szczególnie narażone na to są dzieci, które powinny wyjątkowo uważać na wypieki zawierające barwniki spożywcze.
Barwienie z umiarem
Stosując barwniki spożywcze należy przede wszystkim pamiętać o tym, aby zachować umiar. Niewielkie ilości barwnika nie powinny nikomu zaszkodzić, jednak duża jego ilość może wywołać nawet zatrucie pokarmowe lub mieć efekt przeczyszczający. Dużą zaletą wielu barwników jest jednak to, że są one wyjątkowo wydajne i niewielka ich ilość wystarczy, aby zabarwić ciasto lub lukier na pożądany sposób. Najlepiej w tej kwestii sprawdzają się barwniki w proszku, które dodatkowo nie zmieniają konsystencji ciasta.